• fotokleinestrand
  • fotostrand
  • fotouitzicht
  • mozaiekenpaphosslide
  • zeeayianapaslide

Algemene informatie

Cyprus is het twee na grootste Mediterrane eiland, na Sicilië en Sardinië, met een oppervlakte van 9.251 km². Het heeft een bevolking van ongeveer 850.000, waarvan de meerderheid woont in de grote steden Nicosia, Limasol en Larnaca.

Strategische ligging
De ligging op het kruispunt tussen drie continenten – Europa, Azië en Afrika – heeft er voor gezorgd dat Cyprus één van de oudste histories heeft ter wereld. De oudste opgravingen dateren van 9.000 jaar geleden. De strategische ligging, de rijkdom aan bossen en minerale bronnen hebben Cyprus erg gewild gemaakt bij grote machten in het verleden en het heden.
Culturele invloeden zijn van alle richtingen gekomen. Elke beschaving in de regio heeft zijn stempel gedrukt op het eiland. Met als resultaat een rijke en diverse cultuur. De invloeden zijn niet alleen te merken aan de zeer interessante opgravingen,  ruïnes en bezienswaardigheden. Ook de Cypriotische keuken biedt een grote diversiteit met invloeden van verschillende continenten.

Verdeeld eiland
Cyprus staat onder meer bekend om de verdeling. Het bestaat uit een door de overheid gecontroleerd “Grieks” deel, en een door Turkije bezet “Turks” deel. Deze situatie bestaat al sinds 1974 toen het Turkse leger een gedeelte van het eiland bezette. Dit zorgt voor een unieke situatie van een grens met een VN-bufferzone.  Ook de hoofdstad Nicosia is verdeeld met een afscheiding. Hoewel er geen hoge muur staat, geeft het wel een beetje het gevoel van Berlijn voor de val van de muur.
In 2004 is er een serieuze poging ondernomen door de VN, onder aanvoering van VN-chef Kofi Annan, om het eiland te herenigen. Om verschillende redenen is dit niet gelukt. Wel zijn de grensregelingen sindsdien versoepeld. Als toerist is het veel makkelijker geworden om te het bezette “Turkse” deel te bezoeken en er zelfs te overnachten. Een groot gewin omdat vele bijzondere bezienswaardigheden zich daar bevinden.
De tweedeling van het eiland is nog steeds een zéér gevoelig onderwerp voor de bevolking op Cyprus. Dit geldt voor bewoners aan beide kanten. Hoewel de tweedeling al een aantal decennia geleden is geweest, kunnen Cyprioten er nog erg geëmotioneerd van raken.

Economie
De economie op Cyprus is gebaseerd op het vrije markt system. Het eiland heeft sterke groei met lage inflatie en lage werkloosheid gecombineerd. Vanaf de onafhankelijkheid in 1974 tot op heden heeft de Cypriotische economie nog geen recessie gekend. Dit mede dankzij de florerende toeristische industrie en de productie in de bouw. De private sector is de ruggengraat van de economische activiteit en de rol van de overheid is beperkt tot toezicht op de economie en de publieke voorzieningen. De standaard van leven is één van de hoogste in de Europese Unie. Ook economische prestaties laten zich gunstig meten met de andere lidstaten.
Sinds de toetreding tot de Europese Unie in 2004, is er een vrij verkeer van personen, goederen en kapitaal met andere lidstaten. Werken, wonen en pensioneren op Cyprus is sindsdien veel makkelijker geworden.