• fotokleinestrand
  • fotostrand
  • fotouitzicht
  • mozaiekenpaphosslide
  • zeeayianapaslide

Nicosia

NicosiaDe hoofdstad op Cyprus en de stad met de meeste inwoners (ca 315.000) is Nicosia, door de Grieken Lefkosía genoemd. Nicosia is samen met Jeruzalem één van de laatste verdeelde steden.

Het ligt gedeeltelijk in het Griekse gecontroleerde deel en gedeeltelijk in het door Turkije bezette deel. De afscheiding, de ‘Green Line’, loopt dwars door het oude centrum heen en is indrukwekkend om te zien. Het is geen grote muur zoals de vroeger verdeelde stad Berlijn, maar een aaneenschakeling van aan elkaar gemetselde huizen, beschilderde vaten en zandzakken. Er zijn verschillende grensovergangen, voor zowel voetgangers als auto’s, om aan de andere kant van de grens te kijken. Met een EU-paspoort kunt u gemakkelijk de grens oversteken en een stempel krijgen op een apart blaadje.

De oude binnenstad bestaat uit oude huizen en winkels in smalle straatjes en voelt erg authentiek. Ledrastreet is er de belangrijkste winkelstraat en is enkel toegankelijk voor voetgangers. Het oude centrum is omgeven door een enorme stadsmuur, die de Venetianen lieten renoveren tussen 1567 en 1570. De muur heeft elf puntvormige bastions en parkjes eromheen. Ten zuiden van de oude binnenstad is het nieuw centrum. Na de Turkse invasie zijn hier nieuwe moderne appartementen, winkels en kantoren gebouwd.

De grote overheidsinstanties, semioverheid en ambassades zijn gevestigd in Nicosia. Zij zorgen voor een groot gedeelte voor de werkgelegenheid.